PODPROGRAM 2021 PLUS – efekty
1. (OPL) Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowy Dworze Gdańskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 PLUS współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie maj 2023 r.- sierpień 2023 r.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny)
· mleczne (mleko UHT),
mięsne (szynka wieprzowa mielona,),
· cukier (cukier biały),
· tłuszcze (olej rzepakowy),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa
pomorskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
8,82960 ton żywności;
1132 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2021 PLUS realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy jeden warsztat edukacyjny dotyczący niemarnowania żywności, w których wzięło udział 6 osób.
Uprzejmie informujemy, ze w dniu 20.06.2023 o godz 11.00 odbędą się warsztaty dot. niemarnowania żywności dla odbiorców zakwalifikowanych do odbioru żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.
Warsztaty odbędą się w Ośrodku Pomocy Społecznej przy ulicy Plac Wolności 26, w sali konferencyjnej nr 102 na I piętrze budynku
PODPROGRAM 2021 – efekty
(OPL)Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 r. – październik 2022 r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny)
mleczne (mleko UHT),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały),
tłuszcze (olej rzepakowy),
Pomoc żywnościowa trafiła do 863 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z województwa pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
20,10302 ton żywności;
3962 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne w których wzięło udział 12 osób
5 . Rodzaje warsztatów:
• Edukacji ekonomiczne – 1 spotkanie dla 6 uczestników
• Niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 6 uczestników
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim informuje, że w dniu 10.07.2020 r. od godz. 10:00 w MGOPS odbędą się warsztaty ekonomiczne oraz program edukacyjny dot. zdrowego odżywiania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności w ramach działań towarzyszących, dla osób zakwalifikowanych do PO PŻ Podprogram 2021 .- zapraszamy , które poprowadzi Pani Barbara Bukowska
Serdecznie zapraszamy osoby zakwalifikowane do tej formy pomocy na spotkanie
P
PODPROGRAM 2019 – efekty
(OPL) Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 - lipiec 2020
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy klarowany, powidła śliwkowe);
-skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-cukier (cukier biały)
-tłuszcze (olej rzepakowy),
-dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 672 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa pomorskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym
36,180 ton żywności
4411 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 33 osoby
5. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 16 uczestników
• Żywieniowe - 1 spotkanie dla 1 uczestnika
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 1 uczestnika
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim informuje, że w dniu 06.07.2020 r.od godz. 9:00 w MGOPS warsztaty ekonomiczne oraz program edukacyjny dot. zdrowego odżywiania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności w ramach działań towarzyszących, dla osób zakwalifikowanych do PO PŻ Podprogram 2019.- zapraszamy , które poprowadzi Pani Barbara Bukowska
Z uwagi na zagrożenie Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej odwołuje zajęcia w ramach dzialań towarzyszących POPŻ, które miały sie odbyc w dniu jutrzejszym.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim informuje, że w dniu 13.02.2020 r.od godz. 9:00 w MGOPS odbędą się warsztaty w ramach działań towarzyszących prowadzone z zakresu ekonomii, zdrowego odżywiania i warsztaty kulinarne dla osób zakwalifikowanych do PO PŻ Podprogram 2019.- zapraszamy
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Spolecznej w Nowym Dworze Gdańskim informuje, że w dniu 10.01.2020 r.od godz. 9:00 w MGOPS odbędą się warsztaty w ramach działań towarzyszących prowadzone z zakresu ekonomii oraz zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu dla osób zakwalifikowanych do PO PŻ Podprogram 2019.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdanskim informuje osoby korzystajace z żywności w ramach POPŻ , że dnia 15.03.2019 o godz. 11.30 odbedzie sie w sali konferencyjnej tut Ośrodka ( pok nr 13) warsztat kulinarny oraz dietetyczny w ramach działań towarzyszących, na które serdecznie zapraszamy osoby korzystające z tej formy pomocy.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdańskim informuje osoby korzystajace z żywności w ramach POPŻ , że dnia 20.02.2019 o godz. 8.00 odbedzie sie w sali konferencyjnej tut Ośrodka ( pok nr 13) warsztat kulinarny, w ramach działań towarzyszących, na które serdecznie zapraszamy osoby korzystające z tej formy pomocy.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Dworze Gdanskim informuje osoby korzystajace z żywności w ramach POPŻ , że dnia 15.01.2019 odbedzie sie w sali konferencyjnej tut Ośrodka ( pok nr 13) warsztat dietetyczny, w ramach działań towarzyszących, na które serdecznie zapraszamy.
Działania towarzyszące są elementem realizacji PO PŻ 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, są to działania towarzyszące dla osób najbardziej potrzebujących.
Poprzez działanie w ramach środków towarzyszących realizowanych w ramach PO PŻ 2014 -2020 rozumie się cykliczne działania, tj. warsztaty oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które przyczynią się do włączenia społecznego tych osób.
Cel działań towarzyszących:
Działania mają na celu włączenie społeczne odbiorców końcowych pomocy żywnościowej oraz zmniejszenie wykluczenia społecznego poprzez:
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych , prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
-warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
-warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
-warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).