FEPŻ 2025-Podprogram 2024
FEPŻ
Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej
(2021-2027)
PODPROGRAM 2024
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie: 02.2025.-09.2025
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu do (OPL), który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących w województwie warmińsko-mazurskim i pomorskim.
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,
2 676,50 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i
2 180,95 PLN dla osoby w rodzinie
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych (OPL).
warsztaty kulinarne;
warsztaty edukacji ekonomicznej;
warsztaty dietetyczne;
warsztaty niemarnowania żywności;
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
Zestaw na Podprogram 2024 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 39,6 kg, w tym:
Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych na potrzeby postępowania przetargowego prowadzonego przez KOWR. Ostateczne ilości poszczególnych artykułów mogą ulec zmianie po rozstrzygnięciu postępowania przetargowego na zakup artykułów, co znajdzie odzwierciedlenie w treści Wytycznych
1) Artykuły warzywne i owocowe
− Groszek z marchewką 2 kg,
− Koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
− Dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukru 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe
− Makaron jajeczny świderki 3 kg,
− Mąka pszenna 4 kg,
− Kasza jęczmienna 2 kg,
− Płatki owsiane 1,50 kg
− Herbatniki maślane 0,60 kg
− Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
− Mleko UHT 7 l,
− Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
− Szynka wieprzowa mielona 1,50 kg,
− Szynka drobiowa 1,50 kg,
− Pasztet wieprzowy 0,64 kg,
− Szprot w oleju 0,85 kg.
5) Cukier
− Cukier biały 4 kg,
− Miód nektarowy wielokwiatowy 0,80 kg,
6) Tłuszcze
− Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
− Fasolka po bretońsku 2 kg.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!